Een liefdesrelatie als latrelatie

Een liefdesrelatie als latrelatie

Jongvolwassenen verleggen de grenzen als het gaat om relaties: we ontmoeten elkaar via datingsites, trouwen minder en wachten met het krijgen van kinderen. Maar ondanks het veranderen van een aantal sociale normen houden we ons nog steeds vast aan traditionele normen: samenwonen, hetzij als een getrouwd stel, hetzij als toegewijde partners, wordt nog steeds gezien als een teken van een gezonde relatie, en een belangrijke stap om een volwaardige volwassene te worden.

Liefdesrelaties veranderen
Relaties zijn in Nederland aan het veranderen. Het aantal gehuwde paren in het land ligt op het laagste punt sinds minstens 1920, en de gemiddelde huwelijksleeftijd is de hoogste die ooit is geweest. Maar samenwonen neemt in de afgelopen 50 jaar toe. Dus zelfs als jonge stellen niet gaan trouwen, gaan ze vaak samenwonen. We hebben de verwachting in onze samenleving dat we een gezonde relatie hebben en tevreden zijn … als we samenwonen. Onze generatie schuwt de “hokjes” mentaliteit. Dus waarom hebben we zulke vaste verwachtingen voor samenwonen? Door apart te wonen en huizen gescheiden te houden, kunnen veel van de conflicten die partners ervaren verdwijnen. Er is veel discussie over relaties en lat relaties, maar misschien is het wel de latrelatie die mensen bij elkaar houdt?

Waarom een lat relatie kan werken
Mensen worden steeds meer autonome wezens. Gezinnen zijn kleiner, broers en zussen delen minder. Meer en meer doen mensen hun eigen dingen in plaats van wat hun ouders of de samenleving van hen verwacht. Deze trend kan op gespannen voet staan ​​met onze drang om samen te smelten in een relatie. Mensen zijn “zeer onafhankelijk geworden, dus als je tegelijkertijd verwacht dat ze alles met iemand anders zullen delen, zal dat een conflict worden”, zegt een relatietherapeut. “Een lat relatie geeft je die autonomie die je wilt, terwijl je ook de mogelijkheid krijgt voor intimiteit.” Latters zeggen dat ze minder conflict ervaren in hun relatie omdat ze niet vechten om kleine huishoudelijke dingen die samenwonende paren vaak teisteren. Er is geen enkele klacht over wie de vuilnis buiten zet of hoe je de
vaatwasser hebt geladen.

Meer vrijheid
Er is ook een verhoogd gevoel van vrijheid in een latrelatie. Partners voelen zich vrijer om vriendschappen en interesses na te streven buiten de relatie. Sommige ouderen gaan deze niet-traditionele relaties aan via datingsites nadat hun eerste huwelijk ten einde is gekomen. Senioren dating is hot en deze mensen hebben groot gelijk. Sommigen zullen uit elkaar gaan als een laatste redmiddel om hun relatie bij elkaar te houden. Vanwege sociale normen wordt deze stijl van relatie niet gezien als een acceptabele optie voor jonge stellen, zeggen onderzoekers. Jongvolwassenen voelen nog steeds de druk om samen te leven, te trouwen en kinderen te krijgen.

0 opmerkingen

Nog geen reacties